Project information
Related publications
-
Elephant seal dive behaviour responds consistently to changes in foraging success regardless of sex or ocean habitat PeerJ, 2025
(Ref: 17475)
Category 1: Peer-reviewed literature
Understanding how air-breathing diving animals moderate their dive behaviour when foraging successfully is foundational in the study of their foraging ecology. Yet, this fundamental relationship remains unresolved with previous research pointing to inconsistent relationships…
-
Status of ocean observations in the Indian Sector of the Southern Ocean Elementa, 2025
(Ref: 17359)
Authors:Category 1: Peer-reviewed literature
One of the largest sectors of the Southern Ocean is the Indian Sector, which plays an important role in regulating the Earth's climate and supports a diverse ecosystem. To understand how climate change impacts the environment in this sector…
-
The ongoing decrease in numbers of breeding female southern elephant seals (Mirounga leonina L.) at Macquarie Island Antarctic Science, 2025
(Ref: 17326)
Category 1: Peer-reviewed literature
Population monitoring provides information on species conservation status. We reassess the status of the southern elephant seal population at Macquarie Island. The number of cows on the isthmus, ~20% of the total population, correlated with counts for the whole island (i.e.
-
Occurrences and activities of New Zealand sea lions Phocarctos hookeri at non-natal Macquarie Island (1965–1980) New Zealand Journal of Zoology, 2024
(Ref: 17237)
Authors:Category 1: Peer-reviewed literature
The distribution of New Zealand sea lions is typically localised to New Zealand and its remote subantarctic islands. However, non-resident male sea lions were seen on Macquarie Island, 650 km from their nearest natal islands, in all months of all years from 1965 to 1980.
-
Diminishing numbers of male southern elephant seals (Mirounga leonina Pinnipedia: Phocidae, Linnaeus, 1758) at the Vestfold Hills, East Antarctica (1957–2022) Antarctic Science, 2024
(Ref: 17161)
Authors:Category 1: Peer-reviewed literature
A proportion of the southern elephant seal (Mirounga leonina) population that breeds in the Kerguelen Plateau region seasonally migrates between their natal sub-Antarctic islands and moult haul-out locations on the Antarctic coastline.