Search

Latest publications

Results 501 to 525 of 1020

Estimating relative abundance of whales from historical Antarctic whaling records. Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2014 (Ref: 15167)
Authors:
Category 1: Peer-reviewed literature

Catch per unit effort (CPUE) is often the only data available from historical fisheries for inferring distribution and abundance of exploited populations. CPUE underestimates variations in relative abundance when gross effort data are only measured in total operating days.

Framing an independent, integrated and evidence-based evaluation of the state of Australia’s biophysical and human environments Journal of Environmental Planning and Management, 2014 (Ref: 15293)
Category 1: Peer-reviewed literature

A new approach was developed for Australia’s 2011 national State of the Environment (SoE) report to integrate the assessment of biophysical and human elements of the environment. A Common Assessment and Reporting Framework (CARF) guided design and implementation…

Emperors in Hiding: When Ice-Breakers and Satellites Complement Each Other in Antarctic Exploration PLoS ONE, 2014 (Ref: 15294)
Category 1: Peer-reviewed literature

Evaluating the demographic trends of marine top predators is critical to understanding the processes involved in the ongoing rapid changes in Antarctic ecosystems. However, the remoteness and logistical complexity of operating in … Antarctica, especially during winter…

Emperor Penguins Breeding on Iceshelves PLoS ONE, 2014 (Ref: 15295)
Category 1: Peer-reviewed literature

We describe a new breeding behaviour discovered in emperor penguins; utilizing satellite and aerial-survey observations four emperor penguin breeding colonies have been recorded as existing on ice-shelves. Emperors have previously been considered as a sea-ice obligate species…

Long-term trends in the population size and breeding success of emperor penguins at the Taylor Glacier colony, Antarctica. Polar Biology, 2014 (Ref: 15154)
Category 1: Peer-reviewed literature

The population size of emperor penguins at the land-based Taylor Glacier colony was monitored over 54 years from 1957 to 2010 by intermittent ground counts from 1957 to 1975 and annual photographic counts from 1988 to 2010 of males attending the colony in winter and chicks in early summer.

on